Foto Galeri Video Galeri Hava Durumu Gazeteler

KURBAN NASIL KESİLİR, HANGİ DUALAR OKUNUR?

KURBAN NASIL KESİLİR, HANGİ DUALAR OKUNUR?
31 Ağustos 2017, 20:08
Aktüel
0 Yorum
Bu haber 1964 defa okunmuştur.
kozan gundem
Dünyanın genelinde olduğu gibi yurdumuzda da binlerce müslüman vatandaşımız kurban ibadetlerini yerine getirmek için kurban kesecek. Peki kurban nasıl kesilir, islami usüllere göre kurban nasıl kesilir? Kurban, bayramın kaçıncı gününe kadar kesilmelidir? İşte kurban kesimi ile ilgili tüm detaylar:
1)    Bayram sabahı erken kalkmak.
2)    Misvak kullanmak.
3)    Gusletmek. (Boy abdesti almak)
4)    Güzel koku sürünmek.
5)    Temiz ve helâl elbise giymek.
6)    Kurban Bayramı'nda imsak vaktinden bayram namazını kılıncaya kadar oruçlu gibi bir şey yiyip içmemek.
7)    İlk yediği kurban eti olması için yemeği namazdan sonra yemek. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kurbanın ciğerinden yerlerdi.
8)    Mümkün ise namaza yürüyerek gitmek.
9)    Namazdan sonra başka bir yoldan dönmek.
10)    Neşeli olmak.
11)    Çok sadaka vermek.
12)    “Tekabbelallâhü minnâ ve minküm” (Allah bizden ve sizden kabul buyursun.) diyerek müslümanlara, akraba, komşu ve sevdiklerine duâ etmek ve onlarla musâfaha etmek.
13)    Kurban Bayramı namazına giderken yolda sesli tekbir getirmek.
KURBAN KESTİKTEN SONRA NE YAPILIR?
Kurban kesildikten sonra 2 rek'at teşekkür namazı kılınır. Fâtiha'dan sonra birinci rek'atte 1 Kevser Sûresi (İnnâ a'taynâ...), ikinci rek'atte. 1 İhlâs Sûresi (Kul hüval-lâhü ehad...) okunur. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:
“Kurbanınızı kestiğinizde elinizdeki bıçağı bırakın. Sonra iki rek'at namaz kılın. Müslümanlardan hangisi bu iki rek'at namazı kılıp Allâhü Teâlâ'dan bir şey isterse Allâhü Teâlâ o kimseye elbette istediği şeyi verir.”
“Yâ Rabbi! Bu kurban (sığır, koyun veya keçi) senden-dir, sanadır ve senin rızan içindir. Lütfunla ve kereminle Halîl'in İbrâhim (a.s.) ve İsmâîl (a.s.)'dan ve Habîb'in Muhammed'den (s.a.v.) kabul ettiğin gibi fazlın, lütfun ve kereminle kabul et; yâ Ekrame'l-Ekramîn!..” diye duâ edilir, dîn ve dünya hâcetleri istenir.
KURBAN NASIL KESİLİR, KESİLİRKEN HANGİ DUA OKUNUR?
Kurban kesmek için bıçak önceden bilenip hazırlanır ve hayvanın göremeyeceği bir yere konulur.
Sonra hayvan ayakları ve yüzü kıbleye gelecek şekilde sol tarafına yatırılır.
Hayvanın sağ arka ayağı serbest kalmak şartıyla diğer ayakları bağlanır.
Bundan sonra tekbir ve tehlîl getirilir.
Arkasından “Bismillâhi Allâhü ekber” denilerek, hayvanın boynuna bıçak vurulur. Nefes ve yemek boruları ile şahdamarı denilen iki ana damarı kesilir.
Hayvan soğumaya bırakılır, kanının akması beklenir ve sonra derisi yüzülür.
Hayvanı elinden gelirse, kurban sahibinin kendisinin kesmesi menduptur. Kendisi kesemezse, bir müslümana kestirir.
Hayvan incitilmeden kesilecek yere götürülür. Devenin dışındakiler kıbleye karşı sol tarafları üzerine yavaşça yatırılır. Kolaylık olması için üç ayağı da bağlanır. Sonra kesecek olan:
“Allahü ekber, Allahü ekber, lâ İlâhe illallahü vellahü ekber, Allahü ekber ve Lillahilhamd. Bismillâhi Allahü ekber” der, ara vermeden büyük ve keskin bir bıçakla keser.
Sadece “Bismillâhi Allahü ekber” diye kesse de olur.
Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için, hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki şah damarının kesilmesi gerekir.
Kurban kesildikten sonra sahibi, Allah rızası için iki rekat namaz kılar, sonra da dua ederek Allah'tan dileklerde bulunur.
KURBAN KESİM VAKTİ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER?
Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir.
KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?
Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir. Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir.
KURBAN BAYILTILARAK KESİLEBİLİR Mİ?
Ölmeden kesilmesi kaydıyla, ihtiyaç halinde veya hayvana eziyet vermemek amacıyla kurbanlık hayvanın uygun tekniklerle bayıltılmasında bir sakınca yoktur. Ancak hayvan henüz kesilmeden, şok etkisiyle ölürse, kurban olmayacağı gibi, eti de yenmez.
KURBAN KESERKEN ABDESTLİ OLMAK ŞART MIDIR?
Kurban kesen kişinin abdestli olması şart olmamakla birlikte, kurban bir ibadet olduğu için kesenin abdestli olması daha faziletlidir.
KADIN KURBAN KESEBİLİR Mİ?
Hayvan kesiminde, gerekli yeterlilik ve şartları taşıyan kişi kadın olsun, erkek olsun kurban kesebilir.
KİMLER KURBAN KESMELİDİR?
Kurban kesmek, âkıl-baliğ (akıllı-ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getirmesi gereken mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla, Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakarlığın nişanesi olmak üzere kurban kesmelidir.
ZENGİN OLAN KARI-KOCADAN HER BİRİNİN KURBAN KESMESİ GEREKİR Mİ?
İbadetlerde sorumluluk bireyseldir. Bu nedenle, dinen zengin olan karı-kocadan her birinin ayrı ayrı kurban kesmesi gerekir. Ancak İmam Malik’e göre aile reisi tüm aile efradı adına bir adet büyükbaş veya küçükbaş hayvan keserse, bu aile bireylerinin hepsi için yeterli olur.
YOLCUNUN KURBAN KESMESİ GEREKİR Mİ?
Yolcu kurban kesmekle mükellef değildir. Ancak kesmesi halinde, sevabını kazanır. Sefer halinde iken kurban kesenler; bayram günleri içinde memleketlerine dönerlerse, yeniden kurban kesmeleri gerekmez. Sefer halinde iken kurban kesmeyip de bayram günlerinde memleketlerine dönenler, kurbanlarını keserler.
KURBAN NE DEMEKTİR, HÜKMÜ NEDİR?
Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Akıllı, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere bir şekilde yardımda bulunmuş, hem de Cenab-ı Hakk’a, yaklaşmış olur. Kurban ibadeti, İslam toplumlarının şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri devam ede gelmektedir. Ayrıca kurban, bir Müslüman’ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun da bir nişanesidir. Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise, sünnet-i müekkededir. Dini kaynaklarda Peygamber Efendimizin kurbanını daima kestiği ifade edilmektedir.
KURBANIN DİNÎ DAYANAĞI NEDİR?
Genel anlamda kurbanın bir ibadet olduğuna dair Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet yer almaktadır. Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’in yerine, Allah tarafından bir kurbanın verildiği açıkça bildirilmektedir. (Saffat, 37/107) Ayrıca aşağıdaki ayetler de genel anlamda kurban ibadeti ile ilgilidir : – “Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık…” (Hac, 22/34)
– “… kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin”(Hac, 22/28) “Kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken kurban edeceğinizde üzerlerine Allah'ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan siz de yeyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik.” “Onların etleri ve kanları asla Allah'a ulaşmaz. Allah'a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.” (Hac 22/36-37) Bu ayetlerde zikredilen hayvan kesiminin, ibadet amaçlı birer uygulama oldukları açıktır. Bu amaçla kesilen hayvanların, et ve kanlarının Allah’a ulaşamayacağı asıl olanın ihlas ve takva olduğunun vurgulanması, kurban kesmenin ibadet olduğunun açık bir göstergesidir.
KURBAN KESTİKTEN SONRA NAMAZ KILMAK GEREKİR Mİ?
Esas olarak kurban namazı diye bir namaz yoktur. Bu namazın dinî bir gereklilikolduğu inancı veya kanaati yanlıştır. Ancak kişi nafile namaz kılınması mekruh olmayan bir vakitte, sebepli veya sebepsiz dilediği kadar nafile namaz kılabilir. Kurban kesen kişi de böyle bir ibadeti yapma imkânına kavuştuğu için Allah’ın verdiği nimete şükür olarak iki rekât nafile namaz kılabilir.  

Bu haber 1964 defa okunmuştur.

Aktüel  KATEGORİSİNDEN HABERLER

Sağanak Yağışta Evler Göl İçinde Kaldı

Sağanak Yağışta Evler Göl İçinde Kaldı Sağanak Yağışta Evler Göl İçinde Kaldı

BABA KIZIN MOTORSIKLET KAZASINDA BABA OSMAN ÖZTAŞ VEFAT ETTİ KIZI LEYLA EYİ AĞIR YARALI!

BABA KIZIN MOTORSIKLET KAZASINDA BABA OSMAN ÖZTAŞ VEFAT ETTİ KIZI LEYLA EYİ AĞIR YARALI! BABA KIZIN MOTORSIKLET KAZASINDA BABA OSMAN ÖZTAŞ VEFAT ETTİ KIZI LEYLA EYİ AĞIR YARALI!

Kadirli Yolunda Kaza 1’i Ağır 3 Yaralı

Kadirli Yolunda Kaza 1’i Ağır 3 Yaralı KADİRLİ YOLUNDA ĶOZAN'DA GÖREV YAPAN JANDARMA KOMUTANI AİLESİYLE KARIŞTIĞI KAZADA 1’İ AĞIR 3 YARALI

KÖPEKLER YAŞLI KADINI PARÇALADI

KÖPEKLER YAŞLI KADINI PARÇALADI İMAMOĞLU'NDA KÖPEK SÜRÜSÜ YAŞLI KADINI PARÇALADI

TIRMIL’DA TRAFİK KAZASI: 1 ÖLÜ, 2 YARALI

TIRMIL’DA TRAFİK KAZASI: 1 ÖLÜ, 2 YARALI TIRMIL’DA TRAFİK KAZASI: 1 ÖLÜ, 2 YARALI

Vali Yılmaz’dan Başkan Atlı’ya Ziyaret

Vali Yılmaz’dan Başkan Atlı’ya Ziyaret Vali Yılmaz’dan Başkan Atlı’ya Ziyaret

Vali Yılmaz’dan Başkan Atlı’ya Ziyaret

Vali Yılmaz’dan Başkan Atlı’ya Ziyaret Vali Yılmaz’dan Başkan Atlı’ya Ziyaret

Cansız Bedenine 17 Gün Sonra Ulaşıldı

Cansız Bedenine 17 Gün Sonra Ulaşıldı Baraj göletinde kaybolan adamın cansız bedenine 17 gün sonra ulaşıldı

Trafik Kazası: 87 Yaşındaki Yaya Yaralandı

Trafik Kazası: 87 Yaşındaki Yaya Yaralandı Kozan’da Trafik Kazası: 87 Yaşındaki Yaya Yaralandı

HAVA DURUMU

ANKET

Gelecekte televeizyonların yer alacağını düşünüyor musunuz?



Tüm Anketler