Kozan'da Kurban Bayramı öncesi bıçak imalatçılarında bileme yoğunluğu yaşanıyor.
Kurbanını daha rahat kesmek isteyen vatandaşlar soluğu bıçak imalatçıları ve bileyicilerde alıyor. 50 yıldır Kozan'da meşhur ‘Tapan Bıçağı’ olarak bilinen bıçakları imal eden Nebi Ocak, kurban bereketinin işlerine de yansıdığını ifade etti. 13 yaşından beri baba mesleği olan bıçak üretimi yapan Ocak, işlerin memnuniyet verici olduğunu belirterek, vatandaşların bıçak biletmek ve bakım yaptırmak için sıraya girdiğini söyledi.
KEÇİBOYNUZU TAPAN BIÇAĞI YAPIMI
Keçi boynuzundan ve amortisörden nasıl bıçak ürettiğini anlatan Ocak, "Bu görmüş olduğunuz yayı ateşte ısıtarak daha sonra döve döve bu hale getiriyoruz daha sonra boynuzu ısıtıp mengeneye sıkıştırarak doğrultup sap haline getiriyoruz. Yay ve boynuz daha sonra bıçak haline geliyor. Bu bıçağı yapmak ne kadar da çabuk yapsanız bir ile bir buçuk saat arasında yapılıyor. Ben Kozan'a 1992 yılında geldim yaklaşık 26 yıl oluyor. Benim geldiğimde Kozan'da hiç yok ise 25-30 tane bıçakçı vardı. Şu anda 1-2 tane kaldı Kozan'da böyle keçiboynuzundan bıçak üreten. Zaten şu anda benden başka keçiboynuzundan kurbanlık tapan bıçağı üreten de yok. Bu bir el sanatı. Fabrikasyon gibi değil. Fabrikada adam günde yüz tane yapıyor biz beş tane yapıyoruz. Günde yüz tane bıçak üreten kişi bizim en az on katımız para kazanmakta" diye konuştu.
Gelecek nesilde bu bıçak üretiminin olmayacağını da hatırlatan Ocak, "Herkes bu bıçağın nasıl yapıldığını merak ediyor ama bu işi yapmaya kimse ilgi göstermiyor. Bu bıçağı yaparken bir arkadaşımız üniversiteyi bitirmiş geldi burada oturuyor. Nebi ağabey bu bıçağa kaç tane çekiç vuruyorsun dedi. Bilmiyorum dedim kendisi saymış 487 balyoz darbesiyle bu bıçağı oluşturmuşuz" şeklinde konuştu.
Bu haber 1890 defa okunmuştur.